In Vlaanderen kan je een ISBN-nummer aanvragen via www.boekenbank.be

Maar heb ik wel een ISBN-nummer nodig?

Wettelijk gezien heb je geen ISBN-nummer, EAN-code of depotnummer nodig.

Als je een boek uitgeeft in eigen beheer en je mikt op enkele honderden verkochte exemplaren dan raden wij aan om GEEN ISBN aan te vragen. Boekhandels, ook Standaard Boekhandel, kunnen boeken verkopen zonder ISBN-nummer. Zij zorgen dan voor een interne barcode om de verkoop van je boek te registreren.

Zie je het echter groots, en denk je grotere hoeveelheden boeken te verkopen, dan raden wij het gebruik van een ISBN-nummer aan.

Hoe kan ik een ISBN-nummer aanvragen?

Via het online formulier op de Boekenbank kan je een ISBN-nummer aanvragen.

Zorg dat je deze gegevens bij de hand hebt:

  • Naam, Adres, Telefoon, E-mailadres, BTW-nummer
  • Titel van het boek, auteursnaam, Nur-code, …
  • Je hebt ook een uitgeversprefix nodig, maar dit kan je tijdens de ISBN-aanvraag ook nog aanvragen.
Wie kan een ISBN-nummer aanvragen?

Iedereen die een boek uitgeeft, kan een ISBN aanvragen.

Maar je bent wettelijk niet verplicht om een ISBN aan te vragen.

Hoelang duurt de procedure?

De toekenning van een aanvraag duurt gemiddeld drie werkdagen, en er bestaat geen spoedprocedure voor een snelle verwerking.

Heb ik ook een depotnummer nodig?

Ja, in België bestaat een wet die voorschrijft dat iedereen die een boek uitgeeft, twee exemplaren dient te deponeren bij het wettelijk depot, zijnde de Koninklijke Bibliotheek in Brussel.

Maar dit geldt enkel wanneer je een ISBN-nummer aanvraagt. Zonder ISBN-nummer heb je ook geen depotnummer nodig.

Wat is een EAN-nummer en hoe maak ik een barcode?

Voor boeken is het EAN-nummer gelijk aan het ISBN-nummer.

Met het EAN-nummer kan je een barcode maken die je op de achterflap van je boek kan plaatsen. Deze code zal dan door de winkelier gescand worden. Een barcode kan je hier aanmaken. (Kies als code EAN-13)

 

Hier vind je alle informatie over de opmaak van uw boek.

Welke programma's kan ik gebruiken voor de opmaak?

De meest gebruikte programma’s zijn InDesign, Illustrator, PhotoShop of CorelDraw voor bestanden met foto’s of tekeningen. Ook covers worden in dergelijke opmaakprogramma’s gemaakt. Online vind je nog wel een aantal alternatieven maar wij raden af om deze te gebruiken. Voor het binnenwerk van een roman kan je ook word gebruiken. Je moet dan wel het bestand opslaan als pdf. Het allerbelangrijkste is dat we drukklare files aanleverd krijgen in jpg, pdf of tiff.

Wat is een drukklaar bestand?

Een drukklaar bestand is een bestand in pdf, tiff of jpg-formaat. Voor het binnenwerk van een boek vragen wij een pdf-bestand, covers kunnen ook in tiff of jpg aangeleverd worden.

Waarom jpg, tiff of pdf?

Een JPEG-indeling voorkomt de meeste fouten. Doordat de inhoud van het bestand wordt omgezet naar een foto kunnen er ook geen fouten meer optreden met transparanten en lettertypes. Ook een TIFF-indeling heeft deze eigenschappen maar is meestal een groter bestand. (meer kb). Een PDF-bestand is dan weer uitermate geschikt voor het binnenwerk van een boek. LEP OP: indien je bij het maken van een PDF-bestand de lettertypes niet omzet naar ‘krommen’, kan het gebeuren dat bepaalde lettertypes veranderen bij het drukken.

Wat is CMYK?

Dit is een voorstelling van de 4 basiskleuren die gebruikt worden bij het drukken: Cyaan, Magenta, Yellow en blacK. Let dus bij het ontwerpen op dat uw kleuren in de CMYK-indeling staan en niet in RGB-indeling (Red, Green en Blue). Indien RGB-bestanden worden aangeleverd zullen deze automatisch omgezet worden naar CMYK-indeling wat een kleurverschil kan teweeg brengen. Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor deze kleurafwijkingen.

Wat is RGB?

Dit is een voorstelling van de 3 basiskleuren (Red, Green en Blue) die gebruikt worden bij weergave op een scherm. Deze kunnen niet gedrukt worden zonder ze om te zetten naar CMYK-indeling. Indien RGB-bestanden toch worden aangeleverd zullen deze automatisch omgezet worden naar CMYK-indeling wat een kleurverschil kan teweeg brengen. Wij kunnen niet verantwoordelijk gesteld worden voor deze kleurafwijkingen.

Wat is 'afloop' of 'bleed'?

Indien gekleurde vlakken, foto’s en/of lijnen de buitenrand van het drukwerk raken, moeten deze in het beeld worden gesneden. Omdat het technisch onmogelijk is om juist op de scheiding van beeld en geen beeld te snijden dienen deze beelden tot 3 mm buiten het paginaformaat door te lopen. Indien het boek dan op de juiste afmeting gesneden wordt, zal er nooit een fijn wit randje verschijnen aan de buitenrand van het drukwerk.

Wat is 'veiligheidsmarge'?

Wij adviseren om belangrijke elementen niet binnen 5 mm van de rand te plaatsen. Dit gebied heet de ‘veiligheidsmarge’. Door hier rekening mee te houden voorkom je dat er door elementen heen gesneden wordt.

Wat is 'resolutie' en welke moet ik gebruiken?

De resolutie geeft de scherpte van een afbeelding weer en wordt aangeduid als dpi (dots per inch). Om een goede weergave te verkrijgen moet de resolutie 300 dpi zijn. Bij lagere waarden wordt het beeld onscherp, bij hogere waarden wordt het bestand veel te groot om te verwerken. Het menselijk oog kan geen onderscheid maken bij een resolutie hoger dan 300 dpi.

OPGELET: de afbeelding moet 300 dpi zijn op ware grootte! Afbeelding van internet zijn meestal niet geschikt om te drukken.

Waarom zien de kleuren op mijn scherm er anders uit dan op het drukwerk?

Een beeldscherm is opgebouwd uit RGB (rood, groen en blauw), terwijl drukwerk gebruikt maakt van CMYK.(cyaan, magenta, yellow en key, ook wel ‘full colour’) Hierdoor moeten de kleuren omgezet worden en kunnen kleuren er anders uitzien op het gedrukte papier.

 

Hieronder vind je alle administratieve informatie.

Hoe betaal ik?

Betalen kan op een eenvoudige en SSL veilige en versleutelde methode via het online betaalplatform van Multisafepay met: Visa, MasterCard, Bancontact, Maestro, iDeal, Giropay, Direct ebanking of PayPal

Kan ik ook later betalen?

Jammer genoeg kunnen wij deze optie niet aanbieden. Door het hele bestel- en betaalproces automatisch te laten verlopen kunnen wij het administratieve werk verlichten en ons volledig toeleggen op de productie van de boeken.

Hoe zie ik of de bestelling gelukt is?

Meteen nadat u een bestelling heeft geplaatst, ontvangt u een automatische orderbevestiging per e-mail. Deze email is de bevestiging dat wij uw bestelling hebben ontvangen.

Kan ik de bestelling nog annuleren?

Een bestelling kan ten allen tijde geannuleerd worden. Afhankelijk van de voortgang van het bestelproces zullen de reeds gemaakte kosten aangerekend worden.

Is de verzending gratis?

Jammer genoeg kunnen wij niet langer gratis verzending aanbieden. Je kan de boeken natuurlijk altijd afhalen in onze drukkerij in Dendermonde. (Baasrodestraat 118)

Wat als ik de bestelling niet kan ontvangen?

In dat geval zal de postbode een briefje in de bus stoppen met de melding dat uw pakje klaar ligt voor afhaling in het postkantoor.

Kan ik de bestelling ook afhalen?

Natuurlijk, bestellingen kunnen steeds afgehaald worden op het adres van onze drukkerij: Drukkerij Het Punt, Baasrodestraat 118, 9200 Dendermonde. Dit is trouwens ook de plaats waar de volledige productie plaatsvindt. Kom gerust eens langs!

Wat zijn de bedrijfsgegevens van Het Boekenhuis?

Het Boekenhuis is het webportaal van Drukkerij Het Punt:

  • Baasrodestraat 118, 9200 Dendermonde
  • Tel. 052 342 888
  • info@hetboekenhuis.be
  • BTW BE 0743.276.554
  • BIC: KREDBEBB
  • IBAN: BE63 7372 0215 4208

Zijn er kosten verbonden aan het bellen naar Het Boekenhuis?

Uiteraard niet, we staan je graag te woord. Je betaalt alleen de normale telefoonkost van je telefoonprovider.

Staat het complete assortiment van Het Boekenhuis online?

Neen, we hebben wel de meest courante mogelijkheden online geplaatst. Heb je toch nog iets anders nodig … bel ons, mail ons, of kom eens langs.

Waar kan ik de algemene voorwaarden bekijken?

Deze kan je hier lezen.

Heb ik een account nodig om te bestellen?

Neen, je hoeft geen account aan te maken. Wel moet je bij het afrekenen de nodige gegevens invullen om de boeken te kunnen factureren en leveren.

Voor meer informatie kan je onze privacy pagina bekijken.

Als ik op voorhand moet betalen, hoe kan ik dan de kwaliteit controleren?

Als je twijfelt over de kwaliteit van onze producten kan je altijd een stalenset bestellen. Vanaf een bestelling van 20 boeken maken we ook altijd eerst een proefboek ter controle.

Als het proefboek technisch niet in orde is, krijg ik dan mijn geld terug?

Ja, zonder enige twijfel.

Indien je na ontvangst twijfelt aan de kwaliteit van onze producten, krijg je jouw geld terug zodra we het proefboek terug hebben ontvangen.

Uiteraard gaan we ervan uit dat onze boeken van de beste kwaliteit zijn.

Welke garantie heb ik?

Het Boekenhuis is niet verantwoordelijk voor de inhoud en de opmaak van je boek. Wij controleren enkel de technische aspecten van je bestand. Mochten we merken dat er iets niet in orde is, dan nemen wij contact met je op.

Hoe snel leveren jullie?

Wij doen ons uiterste best om het boek zo snel mogelijk klaar te krijgen. Maar … kwaliteit gaat boven snelheid. Onze levertermijnen zijn een indicatie en niet bindend.

 

In Belgie betalen we al naargelang de inhoud van onze boeken een ander btw-percentage.

Wanneer betaal ik 6 % BTW?

Je betaalt 6 % BTW indien je boek onder één van onderstaande categorieën valt:

  • romans, gedichtenbundels, verhalenbundels, …
  • prent-, kleur-, teken- en leesboeken voor kinderen
  • thesissen, eindwerken, doctoraten en schoolboeken
  • advertentiebladen (hoofdzakelijk advertenties en zoekertjes van particulieren)
  • atlassen & toeristische gidsen zonder vermelding van handelsreclame
  • brochures, zonder vermelding van handelsreclame
  • catalogi voor musea, tentoonstellingen en bibliotheken, gezangboeken & liturgische boeken
  • jaarboeken en jaarverslagen
  • magazines, tijdschriften & periodieken (die geen reclamedrukwerk zijn)
Wanneer betaal ik 21 % BTW?

Je betaalt 21 % BTW indien je boek onder één van onderstaande categorieën valt:

  • advertentiebladen (hoofdzakelijk advertenties en zoekertjes van bedrijven)
  • atlassen & toeristische gidsen met vermelding van handelsreclame
  • brochures, met vermelding van handelsreclame
  • magazines, tijdschriften & periodieken (die reclamedrukwerk zijn)
  • alle ander drukwerk